Wat is Phishing?

Door Ricardo
subcategorie Anti Virus
25-08-2019 22:40

Iedereen krijg er wel eens mee te maken op het internet: Phishing. Google is bezig om deze websites offline te halen en de emails te filteren om ook per email minder phishing te krijgen, maar het blijft altijd opgelet als je je bankgegevens invult op het internet. Waar moet je op letten bij het invullen van vertrouwlijke gegevens? Op welke manier wordt phishing verspreid en kan ik het ontvangen? Hoe kan ik me beschermen tegen phishing? Lees snel verder!

Wat is phishing?
Phishing is het uitlokken door vertrouwlijke gegevens in te vullen of door te geven aan een internetcrimineel of fraudeur. Door een misleidende email of website geeft iemand zijn/haar vertrouwelijke gegevens zoals een creditcardnummer, pincode of logingegevens voor een paypal account waarmee vervolgens de fraudeur de rekening leeg kan halen.

Welke vormen zijn er van phishing?
Er zijn verschillende vormen van phishing. De meest voorkomende zijn:

 • Een email: Per email doet iemand zich voor als bank en verteld u dat uw account geblokkeerd of gelimiteerd is. Vervolgens vragen ze of je je account wilt deblokkeren door even de gegevens op de link in te vullen.
 • Een andere vorm per email: Iemand doet zich een erfenis van vaak miljoenen te hebben gewonnen. Ze vragen je je persoonlijke gegevens zoals een telefoonnummer en adres door te geven. Vervolgens vragen ze een som van geld (meestal tientallen duizenden euro's) om over te maken voor bijvoorbeeld verzending, servicekosten, of kosten om recht te behalen op het bedrag. Na het betalen hoort u nooit meer wat van de oplichters, ze zijn er met het geld vandoor gegaan. Een enkele keer vragen ze nog extra geld, bijvoorbeeld de eerste keer 10.000 euro voor het behalen van het recht en vervolgens nog 5.000 euro voor het verzekerd versturen van een pakket. Uiteindelijk krijgt u nooit de miljoenen waar u op had gehoopt.
 • Een nog andere manier is een bijlage in een email. Na het downloaden of openen van de bijlage ontstaat er een virus op uw computer die alle ingevulde gegevens inziet, dus ook de gegevens van uw bankrekening of bijvoorbeeld paypal account. Vervolgens halen de criminelen uw rekening leeg.

Wat kunt u doen tegen phishing?

 • Controleer altijd de link waar u op zit. Zou u op de website van de ABN-Amro moeten zitten? Controleer dan of de link ook abnamro.nl is. Elke letter moet juist zijn, zo zou absamro.nl al een valse website kunnen zijn.
 • Controleer of de link begint met https:// in plaats van http://. Banken gebruiken een beveilgingscertificaat om de ingevulde gegevens versleuteld te verzenden zodat deze niet onderschept kunnen worden.
 • Controleer of een email in de spam of ongewenste map is gekomen. Open uit die map geen bijlage en ga niet op emails in, tenzij u zeker weet dat het bericht komt van iemand die u vertrouwd.
 • Banken vragen nooit per email de gegevens in te vullen. Als u een email krijgt met een soortgelijk bericht, ga daar dan niet op in.
 • Een persoonlijk bericht zal altijd uw naam noemen, zowel voor als achternaam en zijn in correct Nederlands geschreven. Emails waar veel spel-en stijlfouten in staan zijn vaak simpel met een vertaler vertaald uit het Engels omdat de oplichters geen Nederlands hebben geleerd.
 • Google probeert website te blokkeren die aan phishing doen. In Google Chrome zijn daarom een hoop websites geblokkeerd. Deze websites herkent u aan de grote rode pagina die u vooraf krijgt met het phishing bericht. Ga dan niet verder naar de website, de website is dan een website die uw gegevens wilt stelen.
 • Controleer uw bankafschriften regelmatig. Als u iets verdachts ziet kunt u de oplichters nog tegen gaan of de schade inperken zodat ze niet meer geld van uw rekening kunnen halen.
 • Meld phishing aan de Fraudehelpdesk en bij de organisatie. Zo hebben veel banken een spoof@bank.nl adres waar u de emails naar kunt doorsturen. De bank kan dan stappen ondernemen tegen de website. Kijk op de website van de bank welk mailadres dit is.
 • Gebruik een antivirus scanner voor op uw computer. Deze houd niet alles, maar wel een groot deel tegen. Denk niet "Ik heb een virus-scanner dus mij kan niks gebeuren". Blijf altijd voorzichtig op het internet.
 • Als laatste tip: Wijzig uw wachtwoorden eens in de maand en gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites. Sla de wachtwoorden niet online op maar probeer deze te onthouden of schrijf een geheugensteuntje op zodat niemand zomaar toegang heeft tot uw accounts!